Under sommarmånaderna kan handläggningtiden av biobanksärenden komma att vara längre än vanligt då vi inte är fullt bemannade.

Ska du skicka in en biobanksansökan till oss, skicka då även ett meddelande till vår funktionsadress (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) om att en ansökan är på väg. Det underlättar vår hantering.

Det kan även ta något längre tid att besvara inkommande e-post. Vi hoppas på överseende med detta och önskar alla våra nya och befintliga kunder en glad sommar!

Kursens innehåll
• Lagar och regler gällande forskning på humana prov (tex. Etikprövningslagen, Biobankslagen, GDPR etc)
• Hur man går tillväga för att ansökan om tillgång till biobanksprov för forskning
• Olika typer av provsamlingar (tex PKU-biobanken, SCAPIS, NOPHO, U-CAN, Human Protein Atlas mfl)
• Sjukvårdsintegrerad biobanksservice
• Nya analysteknikers möjligheter och begränsningar

Länk till kursschema kommer inom kort.

Mer information om kursen ser du via denna länk och via denna sida kan du som doktorand vid Uppsala universitet anmäla intresse. Kursen kommer preliminärt att arrangeras i Fåhraeussalen på Rudbecklaboratoriet men ändringar kan komma att ske pga rådande pandemi. Vi följer Uppsala universitets samt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Intresseanmälan för dig som inte är doktorand vid Uppsala universitet.

Har du frågor kontakta:

Linda Paavilainen, kursledare

Tfn: 018-6116321

Med anledning av situationen med covid-19 kommer biobanksverksamheten att påverkas.

Det kan bland annat innebära längre handläggningstider. Vi hoppas på överseende med detta. Uttag av prov för forskning från Klinisk patologi vid Akademiska sjukhuset kommer att nedprioriteras då resurserna behövs till vården. Hör av dig till vår funktionsadress om du har några frågor eller funderingar. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Etikprövningsmyndigheten (EPM) kommer framöver att förturshantera etikansökningar rörande forskning om covid-19. Mer information om hantering finns på EPM:s webbplats.

Det finns även information om hanteringen vid pågående studier och ändringsansökningar. Forskning om covid-19 är mycket angelägen och av stor betydelse för folkhälsan och därför har samtliga regioners biobanker gemensamt beslutat att biobanksansökningar med anknytning till covid-19 ska prioriteras den närmaste tiden. Läs mer på Biobank Sverige.

E-learning om biobankslagen är nu uppdaterad (i enlighet med ändringarna i lagen 2019) och nytt för i år är att den är kostnadsfri! Materialet i denna webbaserade utbildning är framtaget av Biobank Sverige.

Projektet är ett samarbete mellan Läkemedelsakademin/Apotekarsocieten, ASCRO, Biobank Sverige och LIF. Utbildningen är helt webbaserad och tar ca 60 min. Den riktar sig till dig som skriver biobanksansökningar samt organisationer som bedriver kliniska prövningar med prov tagna i Sverige mfl. Information om innehåll samt anmälan sker via Biobanks Sverige. Se länk