Biobanksprov är viktiga både för din framtida vård och en förutsättning för medicinsk forskning.

Biobanksprov kan sparas efter analys för framtida vård och behandling samt för forskning om du givit samtycke till det.

Om du ska lämna prov eller vill veta mer om biobanksprov hittar du information på Biobank Sveriges hemsida: www.biobankssverige.se

Det är alltid provgivaren själv som avgör om ett prov får sparas eller om provet ska förstöras eller avidentifieras. Innan du ändrar ditt samtycke är det viktigt att du förstår hur din framtida vård och behandling kan påverkas om provet inte längre finns tillgängligt. Mer information hittar du här.

 

Prover i forskningsprovsamling

Har du blivit tillfrågad och givit samtycke till att spara biobanksprov för forskning har du som provgivare när du vill rätt att ändra dig. För att dra tillbaka ditt samtycke så att ditt prov förstörs eller avidentifieras kontaktar du ansvarig forskare. Kontaktuppgifter ska du kunna hitta på den information som du fick när du lämnade prov.

 

U-Can

Har du gett samtycke till att biobanksprov sparas i U-Can hittar du mer information här.

För att ändra ditt samtycke vänder du dig till den diagnosansvarige läkaren inom U-CAN (se lista på samtyckes blanketten) varpå dina prover kommer att förstöras eller anonymiseras.

 

Nej-Talong

Prover som sparas inom hälso- och sjukvården sparas främst för din egna framtida vård, diagnostik och behandling. Läkare kan behöva jämföra ett nytt prov med ett tidigare sparat prov.

Även rutinmässiga prov har ett stort värde för den medicinska forskningen. All forskning på rutinmässiga biobanksprov måste genomgå granskning och godkännas av Etikprövningsmyndigheten.

Som provgivare har du rätt att välja till vad dina prov kan användas till. Vill du som provgivare eller patient ändra eller begränsa ditt samtycke för prov som tagits för vård i Uppsala ska en Nej-Talong  fyllas i, signeras och skickas till:

Åsa Forsberg
Uppsala Biobank
Dag Hammarskjölds väg 38, plan 5
751 85 Uppsala
 

Registerutdrag

Begäran om registerutdrag om prov tagna inom Region Uppsala hanteras på samma sätt som nej-talonger.

Om du inte hittar svar på dina frågor här kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.