Hej Besökare,
Vi närmar oss slutet på året och Uppsala Biobank vill med detta nyhetsbrev önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi ser fram emot ett spännande 2023.
Ny biobankslag – beslut 25 jan 2023
I en proposition föreslår regeringen att den nuvarande biobankslagen från 2003 ska ersättas med en ny lagstiftning. I det nya lagförslaget behålls skyddet för provgivaren samtidigt som onödig administration minskar och forskning främjas. Regeringen föreslår att lagförslaget träder i kraft den 1 juli 2023. Förändringarna innebär bland annat att reglerna kring tillgängliggörande av prov utanför biobanken tydliggörs, att det generella förbudet mot att förvara prov utomlands tas bort, tydligare krav för vilken information som ska ges till provgivare när prov tas för vård samt att primära och sekundära provsamlingar tas bort etc.
Beslutet om en ny lag skulle ha fattats under hösten 2022 men har flyttats fram. Nu har ett datum satts för beslut, den 25 januari 2023. Du kan läsa mer om lagförslaget och socialutskottets arbete via denna länk.
Lagförslaget kan läsas på regeringens webbplats:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2022/06/prop.-202122257/
Biobank Sverige har summerat förändringarna: https://biobanksverige.se/forslag-till-ny-biobankslag-har-presenterats/
Nationellt införandeprojekt om ny lag träder i kraft
Vid en eventuell lagförändring kommer Biobank Sverige att leda ett nationellt införandeprojekt. Regionerna har redan tecknat ett samverkansavtal för genomförandet av projektet. Införandeprojektets mål är att reducera de samlade kostnaderna för införandet samt bidra till en nationellt harmoniserad efterlevnad av biobankslagen. Läs mer om projektet på Biobank Sveriges webbplats (länk här).
Digital signering av biobanksansökan
Uppsala Biobank har infört digital signering av biobanksansökan samt bilagor (tex L1a, L1b, MTA mm). Vill du skicka in en biobanksansökan för granskning och handläggning, skicka in dina handlingar, osignerade i wordformat till vår nya regionsadress: uppsalabiobank@regionuppsala.se
Glöm inte att även bifoga etikansökan, beslut (ev ändringsansökningar + beslut), forskningspersonsinformation samt samtycke. När biobanksansökan är färdiggranskad hos oss kommer vi att initiera en digital signaturrunda till alla parter. Var därför noga med att skicka med e-postadresser till de parter som ska signera. Observera att många biobanker i Sverige använder digital signering men inte alla. Vill du få tillgång till prov från en annan biobank, kontakta dem för att se om digital signering är möjlig.
Konferenser och utbildningar
Förhandsinformation om en ny biobankslag. Uppsala Biobank har arrangerat tre informationstillfällen under nov/dec med förhandsinformation om den nya lagen samt hur man som forskare får tillgång till prov. Under våren kommer fler tillfällen att arrangeras. Biobank Sverige ordnar bl.a. tre webbinarier som är öppna för alla. Mer information om datum och innehåll finns på Biobank Sveriges webbplats: https://biobanksverige.se/biobankslagen/ny-biobankslag/webbinarium/
Kurs Biobanksprover i medicinsk forskning ht 2023. Under 2022 beslutade vi på Uppsala Biobank att inte arrangera vår årliga kurs Biobanksprover i medicinsk forskning 1,5 hp, pga arbetet med den nya biobankslagen. Vi ordnade istället tre informationstillfällen med förhandsinformation. Under nästa år kommer vi åter planera för att arrangera kursen. Preliminärt kommer den arrangeras i november 2023. Kursen har varit uppskattad och vi hoppas informera om en ny biobankslag, etikprövningslagen, GDPR och mycket mer. Håll utkik på vår hemsida eller anmäl intresse till utbildningsansvarig (linda.paavilainen@uppsalabiobank.uu.se) så får du mer information under våren.
Nyheter från Operativ service
Insamling av prov via den sjukvårdsintegrerade biobanksservicen fortgår och ett antal nya studier har startat under året. Totalt är mängden insamlade prov lägre detta år jämfört de senaste två pandemiåren. Akademiska laboratoriets tuffa personalsituation påverkar möjligheterna att stödja forskning, vilket även påverkar biobanksverksamheten. Planerad insamlingsstart i december fick därför flyttas fram till 2023.
En ny lånefrys för forskare har installerats i fryshotellet, rum B9-2005 under ingång 70. Frysen kan användas gratis för tillfällig förvaring av prov i upp till ett år, t.ex. i samband med insamling. För aktivering av passerkort till rummet maila info@uppsalabiobank.uu.se
Kontakta Uppsala Biobank innan uppstart av nya studier för att få information om insamling, provhantering och lagring via sjukvårdsintegrerad biobanksservice för att undvika lagring i egna frysar.
Miljövänligare frysar?
Med tanke på rådande energikris så uppmanar vi alla att se över status på sina -80 °C frysar. En -80 °C frys förbrukar i genomsnitt 20 kWh per dag beroende på volym, ålder och skick. Detta innebär att under ett år förbrukar en frys nästan dubbelt så mycket el som hushållselen i en 100 kvm villa.
Några rekommendationer för att minska energiförbrukning;
- Knacka bort is och frost från öppningar så dörr/lock sluter tätt
- Se till att tätningslister och frigolitskivor är hela
- Förvara prov i kryolådor i rack
- Komprimera innehåll för att maximera frysens lagringskapacitet
- Gallra regelbundet och destruera oanvändbara prov
- Byt en gammal energislukande frys mot en energisnål
- Vid inköp av ny frys ska låg energiförbrukning väga tungt
Nyheter från Uppsala BioLab
Uppsala Biolab ser fram mot det kommande året med nya utmaningar och välkomnar nya förfrågningar, samtidigt som vi fortsätter driva våra nuvarande projekt i samarbete med forskare och företag.
Året som gått
Vi är nu på väg att avsluta det första året som en egen centrumbildning. Våra mål har inte ändrats men vi har fått en tydligare ledning och styrning med en partsammansatt styrgrupp och ett nytt biobanksråd. Både styrgruppen och biobanksrådet har visat stort engagemang och gett stöd till verksamheten, vilket är väldigt värdefullt för oss. Tillsammans är vi alla intresserade av att ge er kunder bättre service och stöd.
Regulatoriskt har det stora varit att vi börjat gå över till digital hantering av biobanksansökningar och kan ordna digitala signaturrundor. Det har gjort att vi har kunnat snabba upp processerna kring ärendehanteringen. Operativt har vi märkt av efterdyningarna av pandemin, där pandemin gav en vårdskuld som resulterat i en forskningsskuld som hos oss visat sig som lägre insamlingstakt och färre uttag. I slutet på året har vi märkt av en uppgång igen som vi hoppas håller i sig. Den lugnare perioden skapade dock möjligheter att göra städjobb som tidigare inte hunnits med. På labbet började vi med en liten personalstyrka pga sjukdomar och ledigheter vilket gjorde att vi fick fokusera på att bara göra det löpande. I höst är hela styrkan på plats igen och därmed också en större bredd på aktiviteter från analyser i stora forskningsprojekt till provinsamling i mindre projekt och städjobb i databaser.
Sammanfattningsvis har det hänt mycket under 2022. Vi hade hoppats få ett slutligt besked om den nya biobankslagen också men nu får vi hålla tummarna för att beslutet kommer i januari 2023 som aviserat av socialutskottet. Jag som chef över verksamheten är fortsatt mycket stolt över personalen och allt de åstadkommer. Det vi får höra mest från er kunder är att ni uppskattar vår service och vårt professionella bemötande, men vi vet också att vi ibland tappar någon boll. Vi kan inte lova att vi kommer att vara perfekta 2023, men vi kan lova att vi gör vårt bästa för att ständigt bli bättre på att underlätta för er.
Vi önskar er alla God Jul och Gott Nytt år!
/Anna Beskow
Chef för Uppsala Biobank
|