Hej Besökare,
Här kommer årets sista nyhetsbrev från Uppsala Biobank. Vi vill med detta önska dig en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!
Etikprövningsmyndighetens ansökningssystem
Etikprövningsmyndigheten (EPM) har under hösten bytt ansökningssystem och därmed lämnat ärendehanteringssystemet Prisma. Från den 7 oktober 2019 används ansökningsformulär som finns på EPM:s webbplats som forskare får skicka in till en funktionsadress. Mer information finns på webbplatsen: www.etikprovning.se. Frågor om det nya ansökningssystemet skickas till registrator@etikprovning.se
Biobank Sverige
Biobank Sverige har under åren 2018-2019 fått ett bidrag från Vetenskapsrådet. Den nya ansökan har blivit beviljad vilket innebär ytterligare medel för åren 2020-2024. Medlen ska gå till nationellt harmoniserad uppbyggnad av förbättrat stöd för forskning genom att arbeta för ett utökat tillgängliggörande av prov. Ett vetenskapligt arbetsutskott (AU3) med utsedda forskarrepresentanter har utsetts för att ge strategisk vägledning och prioritera arbetet.
Flera projekt som pågått under de första två åren har slutförts eller är på väg att slutföras. Bland annat har nationell IT-strategi och kommunikationsplan tagits fram. Vi hoppas dessa ska skapa värde! Ett projekt har genomförts kring PKU-registret vilket resulterat i ett digitaliseringsprojekt finansierat av Vinnova. Riktlinjer för pre-analytisk hantering för vätskebaserade prov har tagits fram och kommer att publiceras under våren. Det har även bedrivits arbete för att underlätta insamling för nationella projekt med stöd av provservicekoordinatorer. Läs gärna fler nyheter från Biobank Sverige via Twitter och https://biobanksverige.se/aktuellt/
Nya mallar för Material Transfer Agreement
Biobank Sverige har tagit fram nya avtalsmallar för Material Transfer Agreement (MTA) då humana prov skickas för analys/åtgärd utanför biobankshuvudmannen (inom Sverige eller utomlands). Avtalen reglerar hur mottagaren får hantera prov samt hur prov ska hanteras när de inte längre behövs för det ändamål för vilket de skickades. Biobank Sverige har tagit fram tre nya standardavtal (som ska biläggas biobanksansökan L1): L1a1, L1a2 samt L1a3. Läs mer om mallarna på Biobanks Sveriges webbplats: https://biobanksverige.se/alladokument/
Uppdaterade dokument på Biobank Sverige. Biobank Sverige har under hösten uppdaterat mallar och dokument. Tips på användbara dokument som kan ge vägledning i hur man får tillgång till biobanksprov och vilka prov som omfattas:
K7 Biobanksguide för tillgång till prov för forskning och klinisk prövning
K1b Tillgång till biobanksprov: sex steg i praktiken 5.5
K8 Forskningsprov som inte omfattas av biobankslagen 5.2
Biobankskurs genomfördes i Uppsala den 11-15 november 2019
Under november genomförde Uppsala Biobank kursen Biobanksprover i medicinsk forskning (1,5 hp). 25 deltagare från olika institutioner och universitet deltog och fick information om lagar och regelverk, hur man ansöker om tillgång till humana biobanksprov, olika typer av provsamlingar, användbara analysmetoder, sjukvårdsintegrerad biobanksservice mm. Kursen var mycket uppskattad och planeras återkomma under november 2020. Mer information kommer på vår webbplats. Har du frågor kontakta utbildningsansvarig: Linda Paavilainen. E-post: linda.paavilainen@uppsalabiobank.uu.se
Uppsala Biobank ställer ut på SciFest 2020
Uppsala Biobank kommer att delta i Vetenskapsfestivalen SciFest den 5-7 mars 2020. Kom gärna och besök oss då! Det kommer finnas möjlighet att prova på att pipettera låtsasblod samt se vår biobanksfilm om provets väg från patient till frys. Hoppas vi ses på Fyrishovs multihallar mars 2020!
https://www.scifest.uu.se/
Nyheter från Uppsala Biobank IT-service - UBITS
Sjukvårdsregionalt LIMS. Driften för det regionala LIMS-systemet för Uppsala Örebro sjukvårdsregion är sedan den 6 december flyttad till IT-avdelningen på Akademiska. Det innebär för användare av Regionalt LIMS att inloggning numera sker via en portal hos Region Uppsala. Förfrågningar om nya användarkonton, funktionalitet i LIMS och dylikt, sker fortsatt via ubits@uppsalabiobank.uu.se
FreezerPro. Uppsala Biobank anordnade den 25 oktober ett nationellt forum för administratörer av FreezerPro. Det var ett uppskattat och välbesökt arrangemang med deltagare från Uppsala, Göteborg, Örebro och Stockholm. Deltagarna kunde utbyta erfarenheter samt även rikta önskemål om utveckling och förbättringar till systemleverantören Brooks, som också hade en representant på plats under mötet.
Året som gått – av Anna Beskow
Allt handlar om att försöka förse er forskare med prov så snabbt, säkert och effektivt det bara går. Det är dock, som många av er vet, en utmaning för både oss och patologen (som förser forskare med vävnadsprov). Våra mål för framtiden är fokuserade på att förbättra vår service, både för vätskebaserade prov och vävnadsbaserade prov. Det handlar om att utveckla ett stödsystem där ni som är kunder och samlar prov via den sjukvårdsintegrerade biobankningen kan följa er provinsamling och lättare se vilka prov som finns tillgängliga för utplock. Vi har under året förstärkt med personal från Veteranpoolen för att manuellt kunna hantera alla utplock. Det har fungerat jättebra och nu lagom till jul så är vi ikapp!
Vi har också en automatisk frys som vi arbetar flitigt med att få i drift. Det finns många utmaningar i att få det arbetet på plats. En del är att flytta driften av vårt LIMS till Uppsala, vilket skedde nu i december (se ovan). Andra utmaningar är att säkerställa att kylningen och larm fungerar.
På patologen arbetar vi tillsammans med FoUU-avdelningen för att undersöka möjligheten att förbättra IT-stödet för provhantering. Även nationellt arbetar vi med att öka effektiviteten kring uttag och utplock. Vårt mål är att det ska fungera smidigt även när prov har samlats på olika biobanker i landet. Inom Biobank Sverige har vi genom stöd från Vetenskapsrådet (VR) och våra huvudmän, arbetat med att stärka det nationella samarbetet. Vi har nu fått klart med finansiering även för 2020-2024 från VR vilket gör att vi kan arbeta vidare med nationella stödsystem och processer för att förbättra, förenkla och snabba upp tillgången till prov.
I mars åkte flera av oss medarbetare till den nationella biobankskonferensen i Göteborg. Det var en givande resa med nätverkande och värdefulla insikter. Lärande från andra är värdefullt för oss alla.
Internt har vi omorganiserat lite. Det har inneburit att ett nytt gruppchefsförordnande har inrättats för den operativa servicen. Inger Lindström är sedan 1 september förordnad som gruppchef på halvtid. Den andra halvtiden agerar Inger som Genomics Medicine Sweden (GMS)-samordnare i Uppsala. Biobank Sverige och GMS har ett starkt samarbete vilket vi också lokalt arbetar för. På UCR Laboratory har Susanne Aldén har tagit över gruppchefsrollen efter Birgitta Högberg som har gått i pension. Birgitta finns kvar på deltid ytterligare en tid, vilket vi är tacksamma för.
Hela verksamheten Uppsala Biobank och UCR Laboratory har utökat personalstyrkan rejält under året med fler medarbetare som arbetar på uppdrag av Biobank Sverige, fler biomedicinska analytiker som börjat, timpersonal från Veteranpoolen samt två IT-arkitekter/systemutvecklare som flyttat över till Uppsala Biobank från det som tidigare kallades utvecklingssektionen på UCR.
Jag är som vanligt en stolt, glad och nöjd chef med en fantastisk skara medarbetare som många gånger arbetar med små medel i motvind och ändå löser problem på ett positivt och konstruktivt sätt. Dessutom vill jag tacka er som är i kontakt med oss på olika sätt för ert stöd och ert tålamod (som ibland utmanas). Hoppas ni känner er trygga med att vi fortsätter arbeta på att förbättra oss för att kunna ge ännu mer och bättre service till er!
God Jul och Gott Nytt år!
Önskar jag (Anna Beskow) och alla medarbetare på Uppsala Biobank och UCR Laboratory
|