Hej Besökare,
Med årets sista nyhetsbrev vill vi på Uppsala Biobank önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Uppsala Biobank blir ny centrumbildning
Region Uppsala och Uppsala universitet har beslutat att Uppsala Biobank ska bli en egen centrumbildning. Det innebär att biobanken inklusive laboratoriet organiseras direkt under FoUU-avdelningen på Akademiska sjukhuset (Region Uppsala) och under Området för medicin och farmaci på Uppsala universitet. Förändringen görs för att få en tydligare styrning och uppföljning av verksamheten. Det innebär i praktiken att biobanken har fått en styrgrupp och ett nytt biobanksråd ska bildas. Samarbetet med Uppsala kliniska forskningscenter (UCR) och andra infrastrukturer fortgår precis som vanligt med forskningens och vårdens bästa i fokus.
Utvecklingsenheten Biobank Sverige IT placeras hos Uppsala Biobank
I och med att Sveriges 21 regioner har ingått ett samverkansavtal för att utveckla det nationella biobanksregistret så har Region Uppsala fått i uppdrag att inrätta en utvecklingsenhet för uppdraget. Utvecklingsenheten Biobank Sverige IT inrättades därför organisatoriskt under Uppsala Biobank. Peter Hedman har rekryterats som chef för verksamheten. Verksamheten styrs dock av Biobank Sverige i enlighet med gällande överenskommelser. Förutom Nationellt biobanksregister utvecklar enheten även en meddelandehantering för att kunna hantera biobanksdelen av ansökningar som kommer via den nya portalen för kliniska prövningar. Portalen är en följd av den nya EU-förordningen för kliniska prövningar där alla ansökningar för prövningar inom EU ska skickas in.
Konferenser och utbildningar
Nordisk biobankskonferens i Göteborg flyttad till september 2022. Den första nordiska biobankskonferensen “Current trends and challenges in the Nordic countries”, skulle ägt rum i mars 2022 men flyttas till september (6-8 sep 2022) pga den ökade smittspridningen i de nordiska länderna. Mer information hittar du via konferensens webbplats: https://nbc.biobanksverige.se/
Kortkurser på Biobank Sverige. Biobank Sverige har i samarbete med Apotekarsocieteten arbetat fram nya digitala kurser och utbildningar för dig som vill lära dig mer om biobanksansökan och biobankslagen. Kortkurserna är kostnadsfria. Nytt för i år är en snabbguide för biobanksansökan, en kortare utbildning i tre moduler kring MTA, val av blanketter och information till forskningspersoner. Mer information hittar du här: https://biobanksverige.se/utbildningar-om-biobanksansokan-digitalt-och-kostnadsfritt/
Biobankskurs i Uppsala november 2021. Kursen Biobanksprover i medicinsk forskning (1,5 hp) genomfördes den 22-26 november i år. 35 deltagare träffades i en föreläsningslokal på Akademiska sjukhuset för att höra om lagar/regelverk, hur man ansöker om tillgång till humana biobanksprov, olika typer av provsamlingar, användbara analysmetoder och sjukvårdsintegrerad biobanksservice mm. Kursen riktade sig främst till doktorander, forskare, forskningssjuksköterskor och annan personal som arbetar med biobanksprov. Kursen var mycket uppskattad och vi hoppas få möjlighet att arrangera den fler gånger.
Har du frågor kontakta utbildningsansvarig: Linda Paavilainen. E-post: linda.paavilainen@uppsalabiobank.uu.se
Nyheter från Operativ service
ConcePTION – studie om läkemedelsrester i bröstmjölk. Uppsala Biobank deltar sedan en tid i EU-projektet ConcePTION, vars syfte är att studera eventuella läkemedelsrester i bröstmjölk från kvinnor som inte kan avbryta sin läkemedelsbehandling under graviditet och amning. Uppsala Biobank har, som en del av ”Proof of Concept” för att etablera en europeisk bröstmjölksbiobank, satt upp rutiner för transport och hantering av prov. Insamling av prov från Norge har pågått under hösten och i december har prov plockats ut från biobanken för en första analys på SciLifeLab plattformen Drug Discovery and Development (DDD).
Nationellt projekt om omformattering av provinformation. Uppsala Biobank deltar aktivt i flera av de projekt som bedrivs inom Biobank Sverige för att stärka det nationella samarbetet. Inom ramen för detta arbete leder Uppsala Biobank ett kartläggningsarbete för att beskriva biobankers behov och förutsättningar för att möjliggöra överföring av provinformation från interna till externa datakällor. Målet med projektet är att om behov finns ta fram underlag för kravställning av system för ”omformattering” av provinformation från olika typer av datakällor enligt standardiserade variabler (GBIS). Vi deltar också i ett projekt med mål att ta fram nationella blanketter och rapporter att användas i samband med utplock av prov från olika biobanker.
Region Sörmland öppnar för insamling i Sjukvårdsintegrerad biobankning. Den sjukvårdsintegrerade biobankningen är implementerad i samtliga regioner inom Sjukvårdsregion Mellansverige. Just nu är trycket lågt i Sörmland och de söker aktivt efter nya forskningsprojekt att starta upp biobankning för. Om ni är intresserade av att utöka insamlingen av biobanksprover i redan befintliga projekt (eller helt nya) ta kontakt med oss via e-post (info@uppsalabiobank.uu.se) för vidare information och rådgivning.
UCR Laboratory blir Uppsala BioLab
UCR Laboratory hör nu till Uppsala Biobank och passar på att byta namn till Uppsala BioLab. Inga andra förändringar kommer att ske av laboratoriets verksamhet förutom namnbytet och ändrade kontaktuppgifter. Du når Uppsala BioLab via e-post: info@uppsalabiolab.se, samt telefon: 018-617 23 88. Laboratoriet har även en ny webbplats: https://uppsalabiolab.uu.se/
Julhälsning från Anna Beskow, chef Uppsala Biobank
Under 2021 har vi fortsatt leva med en pandemi. Det har så klart påverkat oss men jag tycker samtidigt att verksamheten har fungerat bra och utvecklats under året. Samtidigt märker vi att det är lätt att missa i kommunikationen när vi inte kan ses och stämma av löpande. Vi uppskattar när ni som är våra kunder och uppdragsgivare hör av er när vi inte har återkopplat på det sätt som vi borde. Jag är stolt över vår personal på plats som har gjort ett enormt jobb att säkerställa servicen kring prov både på labb och på Ishotellet. Hela den operativa gruppen har samarbetat effektivt så att det inte finns några köer på utplock av prov trots att de har varit många och varierat i storlek från några få prov till 15000. Analysverksamheten och provhanteringen på laboratoriet har fungerat väldigt bra och vi har fått nya och förlängda kontrakt av nöjda kunder. Kvalitetsarbetet har tagit stora kliv framåt och vi har fått till ett bra flyt när det gäller ärendehantering, rådgivning och utbildning. Vi har dessutom varit engagerade i det nationella arbetet och bidragit i stora viktiga projekt med bland annat projektledarresurser. Trots att jag är medveten om att vi har områden där vi kan och ska förbättra oss så är jag stolt över verksamheten och allt vi har åstadkommit under året. Jag har tur som har fantastiska medarbetare som sträcker sig och gör vad de kan för att utföra varje uppdrag och för att ständigt förbättra för att ge en ännu bättre service nästa gång.
Jag vill också passa på att tacka all personal vid våra huvudmän som är våra samarbetspartners men även våra kunder/uppdragsgivare. Trots att många av er lever i en pressad vardag så försöker ni alltid jobba tillsammans med oss för att hitta fungerande och bra lösningar.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi er alla!
|