Uppsala Biobank erbjuder sedan juni 2011 en sjukvårdssintegrerad biobanksservice och provhantering i samarbete med Klinisk kemi och farmakologi (KKF).

 

 

SIB

 

 

Sjukvårdsintegrerad biobankning av vätskebaserade prov är en bred infrastruktur anpassad för flera typer av projekt. Vår sjukhusintegrerade biobankservice använder sig av befintliga infrastrukturer. Det är ett säkert, effektivt och resursbesparande sätt för insamling och lagring samt uppfyller biobankslagens krav på spårbarhet.

 


Fördelar med sjukvårdsintegrerad biobankning

  • Fungerar för de flesta forskningsprojekt och är i dag anpassat för vätskebaserade prover i standardiserat format  t.ex. helblod, plasma, serum, urin och cerebrospinalvätska.

  • Personoberoende eftersom insamlingen sker via rutinsjukvården och hanteras av befintlig personal på KKF och Uppsala Biobank. 

  • Öppet dygnet runt vilket innebär att akuta fall kan inkluderas samt att provtagning under kvällstid kan ske.

  • Kraven på spårbarhet, säkerhet samt provgivarens integritet uppfylls genom Uppsala Biobanks IT-system LIMS (Laboratory Information and management system).

  • Prover förvaras i låsta lokaler med kontrollerad behörighet i frysar kopplade till landstingsservice larmcentral.

  • Forskare behöver ingen extra personal för provhantering eller egna lokaler för lagring av prov, vilket leder till ekonomiska besparingar.

Är du intresserad av att använda vår sjukvårdsintegrerade biobankservice kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. i god tid för att påbörja planering av din studie.

Vi kan även erbjuda annan provhantering, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.för rådgivning om vilken lösning som passar ditt projekt.