Multicenteransökan skickas till Regional Biobankscentrum (RBC) för handläggning. Om etikprövningen är godkänd i Uppsala är det RBC Uppsala Örebro som ska kontaktas.

 

Mutlicenteransökan kan användas då nedanstående kriterier är uppfyllda.

  • Nyinsamlade prov (insamlade vävnadsprov som går via patologen räknas som befintliga prov)
  • Endast prov som utlämnas till en mottagande biobank
  • Godkänd ansökan om etikprövning
  • Prövare/nationell koordinator måste kontakta e-biobank för att säkerställa spårbarheten

 

Mer information finns på Biobank Sveriges webbsida om multicenterstudier.

För frågor om multicenterstudier, kontakta RBC Uppsala Örebro: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Ny nationell granskningsrutin för tillgång till befintliga prov från flera biobanker

Det har uppkommit önskemål från forskare och företag om en förenklad rutin vid ansökningar om tillgång till befintliga prov från biobanker med en gemensam granskning av ansökan. Handläggningen av biobanksavtal är ibland tidskrävande för den enskilda biobanken pga att ansökan många gånger är ofullständig eller inte helt korrekt ifylld. Därför har en ny nationell granskningsrutin tagits fram. Den innebär att forskaren/företaget skickar sin biobanksansökan (inkl. bilagor) gällande befintliga prov till RBC Uppsala Örebro, om i etikprövningen har/ska genomföras i Uppsala. RBC erbjuder rådgivning, granskar ansökningshandlingarna och förmedlar även kontaktuppgifter till berörda biobanker till vilka ansökan efter granskning ska skickas för beslut. Förfarandet innebär att övriga biobanker inte behöver genomföra granskningssteget utan direkt kan göra bedömningen om tillräckligt material etc finns.

Tillbaka till toppen
Cookies gör att denna webbplats fungerar korrekt. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.