Uppsala Biobank arbetar med säkra och användarvänliga system för spårbarhet och provhantering, s.k. LIMS (Laboratory Information Management System). Uppsala Biobank IT Service (UBITS) arbetar löpande med anpassning, förbättring och förvaltning av system och integrationer, allt för att möta en växande efterfrågan hos användare, forskare och provsamlingsansvariga.

 

Systemstöd för sjukvårdsintegrerad biobanksservice (LabWare LIMS)
All provhantering som Uppsala Biobank gör i den sjukvårdsintegrerade biobankservicen registreras i ett LIMS (LabWare LIMS). Detta LIMS är sammankopplat med den dagliga verksamheten på Uppsala akademiska sjukhus och med en del av de robotar som hanterar prover både för akademiska sjukhuset och för Uppsala Biobank (se schematisk figur nedan). Detta LIMS är även kärnan i det regionala samarbetet för sjukvårdsintegrerad biobankning.

 

Systemstöd för självständiga provsamlingar (FreezerPro®)
Det finns även en hel del provsamlingar utanför den sjukvårdsintegrerade biobankningen, där hanteringen av provdata sker utanför våra system. För dessa provsamlingar har Uppsala Biobank upphandlat ett system som ligger till grund för en ny systemstödstjänst via UBITS. Detta webbaserade system heter FreezerPro® och ger fördelar såsom säker två-stegsinloggning, löpande säkerhetskopiering av data, behörighetsstyrning och ett trevligt gränssnitt.

FreezerPro® erbjuds till forskare och forskargrupper inom landstinget i Uppsala län samt Uppsala universitet. Mer information finns under rubriken FreezerPro till höger. Kontakta gärna oss om du är intresserad av mer information eller en demonstration av FreezerPro®.


Kontakta oss gärna via vår funktionsadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.